Maak kennis met Leerhuis Epilepsie
Leerhuis Epilepsie is een initiatief van SEIN en Kempenhaeghe. Ons doel is om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Samen hebben we veel kennis uit de wetenschap en de praktijk. Als we die kennis delen met andere zorgprofessionals, kunnen we samen voor een betere epilepsiezorg in Nederland zorgen. Onze scholingen worden gegeven door medewerkers van SEIN of Kempenhaeghe. De lessen zijn bedoeld voor mensen met een mbo- en/of hbo-opleiding.
Leren van en met elkaar
Leerhuis Epilepsie heeft verschillende lesvormen, bijvoorbeeld in een klas of via internet. Bij al onze scholingen is het samen doen erg belangrijk. Je gaat zelf met opdrachten aan de slag en deelt je kennis en ervaringen met anderen. Zo leren we van elkaar.
Scholingen op maat
Wij bieden onze scholingen graag op maat aan. Daarom hebben we vooraf een gesprek met je. We werken met een leerdoelenkaart: zo weten we precies wat je wil en hoe we onze scholingen moeten geven.
Voor iedereen met een (zorg)vraag over complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen is Kempenhaeghe hét expertisecentrum bij uitstek. Onze kracht zit in onze veelomvattende benadering, die gespecialiseerde zorg, speciaal onderwijs, innovatie en wetenschap in nauwe verbinding met elkaar ontwikkelt en aanbiedt. Doordat onze professionals vanuit verschillende invalshoeken naar de aandoening kijken, creëren we integrale en effectieve oplossingen.
Bij SEIN staan ongeveer 1400 medewerkers iedere dag klaar om de zorg te bieden die mensen met epilepsie nodig hebben. Daarmee willen wij ze helpen om zo goed mogelijk met epilepsie en slaapstoornissen te leren leven. Zodat ze zo goed als mogelijk kunnen meedoen in het dagelijks leven. We onderzoeken de oorzaken en de behandeling van epilepsie en slaapproblemen. Dit doen we samen met academische centra en andere epilepsiecentra, in Nederland en in de rest van de wereld. We vertellen je graag meer over onze organisatie, de kwaliteit van onze zorg en onze toekomstplannen en ambities.
Betere en efficiëntere scholing
Wat zou het mooi zijn als we al onze expertise over epilepsie op een toegankelijke en aansprekende manier kunnen delen met andere zorgprofessionals. Vanuit die gedachte is Leerhuis Epilepsie opgericht. Zowel Kempenhaeghe als SEIN boden al externe scholing over epilepsie aan, maar vaak deden medewerkers dit ‘erbij’ zonder duidelijke of vaste afspraken over vorm of inhoud. En dus ontstond het idee om de krachten van dé twee expertisecentra in epilepsie te bundelen voor betere en efficiëntere scholing van verpleegkundigen en woon- en activiteitenbegeleiders in instellingen in Nederland. Jaarlijks worden honderden professionals in de zorg voor verstandelijk gehandicapten klassikaal geschoold over epilepsie door trainers uit de praktijk. Leerhuis Epilepsie heeft nu twintig trainers aan zich verbonden. Hieronder stelt het team van Leerhuis Epilepsie zich aan je voor.

Team Leerhuis Epilepsie

Céline van Aalst
Coördinator Leerhuis Epilepsie
“Met veel enthousiasme zet ik mijn kwaliteiten in, om in de mooie rol van Coördinator Leerhuis Epilepsie te stappen. Samen met het team en alle betrokkenen ga ik er graag een succes van maken om het Leerhuis verder uit te bouwen en te blijven ontwikkelen.”

Nathalie van Berkel
““In mijn dagelijkse werk zie ik veel epilepsie, mede door middel van het EEG, waardoor ik op dit gebied veel kennis in huis heb. Het zou zonde zijn om die kennis niet te delen met mensen die hier in het werkveld (dagelijks) mee te maken hebben.”

Laila Bouterse
“Het is belangrijk dat wij, als Leerhuis Epilepsie, onze kennis over epilepsie verspreiden. Als trainer van Leerhuis Epilepsie vind ik het waardevol om anderen te leren wat epilepsie is, hoe de epilepsie zich kan uiten en hoe je hierop kunt handelen. Dit zal bijdragen aan een betere zorg voor mensen met epilepsie.”

Jolanda Boots
“Als trainer voor Leerhuis Epilepsie kom ik in contact met medewerkers van diverse instellingen waardoor elke workshop een unieke ervaring is. Door het karakter van de workshop merk ik dat mensen erg gemotiveerd teruggaan naar hun praktijksituaties om dat wat zij hebben geleerd toe te passen.”

Melanie Juurlink
“Hoe mooi is het dat ik mijn eigen kennis over epilepsie en mijn werkervaring kan delen met collega’s in de zorg. Door deze kennis te delen, kan ik een mooie bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met epilepsie.”

Femke Kortekaas
Verpleegkundige bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie
“Epilepsie en omgaan met de aanvallen zo gewoon als mogelijk laten zijn. Dit door meer achtergrondinformatie te geven en het delen van ervaringen. Samen met de deelnemers actief met de lesstof bezig zijn en vooral ook ruimte hebben voor hun vragen.”

Nadia van Leusen
Begeleider KNF, SEIN, lid adviesraad BeVer, trainer Leerhuis Epilepsie
“Ik vind het waardevol om mijn kennis en ervaring te delen met andere zorgprofessionals zodat de kwaliteit van zorg voor mensen met epilepsie verbetert. Het geeft me energie om praktijk- en theorie met elkaar te verbinden, zodat mensen met een gevulde rugzak weer naar hun eigen werkomgeving kunnen!
“

Anita van de Manakker
Videotrainer bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie

Janny Niessen
Communicatie adviseur Leerhuis Epilepsie
“Werken voor Leerhuis Epilepsie zorgt ervoor dat je een mooie boodschap kunt verspreiden. Begeleiders zekerheid geven in hun omgang met mensen met epilepsie en voor degene met epilepsie de zekerheid dat hij/zij goed opgevangen wordt als er zich een aanval voordoet.”

Marianne Roest - Vermeer
Begeleider langverblijf SEIN specialisatie sensorische informatieverwerking, trainer methodisch werken bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie
““Ik heb de afgelopen 20 jaar bij SEIN gewerkt in verschillende functies. Als ik training geef kan ik mijn kennis en praktijkervaringen delen met de deelnemers. Ik hou van interactieve lessen en vind het leuk om een groep actief mee te laten doen en denken.”

Sascha Strijbos
“In mijn werk als verpleegkundige op het opnamecentrum kom ik vaak situaties tegen waarin er behoefte is aan informatie over epilepsie. Dagelijks mag ik mijn kennis delen met onze patiënten. Leerhuis Epilepsie geeft mij de mogelijkheid om deze kennis én ervaringen ook verder te gaan delen naar andere professionals, zodat er meer bekendheid komt over epilepsie. Ik kijk terug naar een geslaagde training wanneer professionals hierdoor nieuwe inzichten hebben gekregen.”

Patrick Agterberg
Verpleegkundige bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie
“Hoe mooi is het om collega’s in andere werkvelden kennis over te dragen over een aandoening waar helaas vaak te weinig over bekend is.”

Inge Brands - Botteram
Videotrainer, Coördinerend activiteitenbegeleider bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie
“Fijn om andere professionals achtergrondinformatie, inzichten en handvaten te geven waar ze in de praktijk mee vooruit kunnen. De koppeling naar de werkvloer maken, vragen beantwoorden en ze wat zekerder maken in hun werkveld met betrekking tot epilepsie.”

Petra Grote Ganseij
Scholingscoördinator bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie
“Ik geef al jaren met veel plezier scholing over epilepsie. Het delen van mijn kennis en ervaring met de groep geeft mij veel energie. Daarnaast vind ik het net zo belangrijk dat de deelnemers de ruimte krijgen voor hun eigen inbreng en ervaringen. Hierdoor leren ze van en met elkaar. De scholingen van Leerhuis Epilepsie dragen naar mijn idee echt bij aan de kwaliteit van zorg.“

Sandra van Lierop
Secretaresse Leerhuis Epilepsie
“Het is een mooie en professionele organisatie om voor te werken. Het is prettig om mijn jarenlange werkervaring en kennis in te kunnen zetten en daarmee bij te dragen aan een succesvol Leerhuis Epilepsie! We werken met een zeer enthousiast team en vele (vaste) klanten. Het is iedere keer weer een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat er een geslaagde scholing georganiseerd wordt! Uiteraard houden we ons ook bezig met nieuwe ontwikkelingen om ons scholingsaanbod verder te optimaliseren!”

Elle Hurkmans
Begeleider wonen, autismedeskundige bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie
“Als trainer voor Leerhuis Epilepsie vind ik het een grote uitdaging om deelnemers zelf te laten beleven hoe het is om epilepsie en autisme te hebben. Ik vind het leuk om op een interactieve manier aan de slag te gaan en samen literatuur en eigen praktijkervaringen aan elkaar te verbinden.”

Melissa Kriege
Verpleegkundige Stand-by dienst SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie
“Als trainer van het Leerhuis Epilepsie vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring over epilepsie te delen met andere begeleiders. Door samen aan de slag te gaan en praktijkervaringen te delen, geeft dit vaak weer nieuwe inzichten. Dit geeft mij als trainer weer energie. Het leerhuis Epilepsie zorgt ervoor dat we de kwaliteit van mensen met epilepsie blijven verhogen.”

Marian Majoie
Neuroloog, hoogleraar epilepsie aan de Universiteit Maastricht

Karin Neefs
Verpleegkundig coördinator bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie
“Mijn kennis met betrekking tot epilepsie overbrengen op een interactieve manier geeft mij energie en voldoening. Na de scholing zie ik de cursisten vol energie en nieuwe ideeën de les verlaten.”

Stephanie Peters
Verpleegkundig Specialist in opleiding bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie
“Ik vind het als trainer leuk om samen met elkaar onze kennis en expertise op het gebied van epilepsie te vergroten. En vooral te kijken naar de mogelijkheden die iemand met epilepsie heeft in plaats van te kijken naar alle beperkingen die de epilepsie met zich meebrengt.”

Mandy Saes
Autismespecialist (MSEN), begeleider complex gedrag bij Kempenhaeghe, trainer Leerhuis Epilepsie
“Als autismespecialist richt ik me binnen Kempenhaeghe op het gebied epilepsie en autisme. Dit is een complex samenspel en het vraagt maatwerk. Naast de interne betrokkenheid bij casuïstiek en het begeleiden van onderzoek, geef ik ook scholingen. Persoonlijk sluit ik graag aan bij de reeds aanwezige kennis en vragen. Tevens maak ik graag een praktische vertaalslag. In mijn rol als trainer voor leerhuis epilepsie kan ik dit alles goed combineren. Naast de inhoudelijke kennis die we overdragen maken we tijdens de workshop ook gebruik van ervaringsoefeningen. Ik word blij van deze combinatie omdat begeleiders zich tijdens de workshop, op een leuke manier, bewust worden van het complexe samenspel en reflecteren op het eigen handelen. Hieraan bijdragen binnen mijn kennisgebied én op een leuke manier,.. dat is toch een feestje?”