Leerhuis Epilepsie

Een meisje met syndroom van down die bellen blaast - Leerhuis Epilepsie

Maak kennis met Leerhuis Epilepsie

Leerhuis Epilepsie is een initiatief van SEIN en Kempenhaeghe. Ons doel is om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Samen hebben we veel kennis uit de wetenschap en de praktijk. Als we die kennis delen met andere zorgprofessionals, kunnen we samen voor een betere epilepsiezorg in Nederland zorgen. Onze scholingen worden gegeven door medewerkers van SEIN of Kempenhaeghe. De lessen zijn bedoeld voor mensen met een mbo- en/of hbo-opleiding. 

Leren van en met elkaar

Leerhuis Epilepsie heeft verschillende lesvormen, bijvoorbeeld in een klas of via internet. Bij al onze scholingen is het samen doen erg belangrijk. Je gaat zelf met opdrachten aan de slag en deelt je kennis en ervaringen met anderen. Zo leren we van elkaar.

Scholingen op maat

Wij bieden onze scholingen graag op maat aan. Daarom hebben we vooraf een gesprek met je. We werken met een leerdoelenkaart: zo weten we precies wat je wil en hoe we onze scholingen moeten geven.

Voor iedereen met een (zorg)vraag over complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen is Kempenhaeghe hét expertisecentrum bij uitstek. Onze kracht zit in onze veelomvattende benadering, die gespecialiseerde zorg, speciaal onderwijs, innovatie en wetenschap in nauwe verbinding met elkaar ontwikkelt en aanbiedt. Doordat onze professionals vanuit verschillende invalshoeken naar de aandoening kijken, creëren we integrale en effectieve oplossingen.

Lees verder

Bij SEIN staan ongeveer 1400 medewerkers iedere dag klaar om de zorg te bieden die mensen met epilepsie nodig hebben. Daarmee willen wij ze helpen om zo goed mogelijk met epilepsie en slaapstoornissen te leren leven. Zodat ze zo goed als mogelijk kunnen meedoen in het dagelijks leven. We onderzoeken de oorzaken en de behandeling van epilepsie en slaapproblemen. Dit doen we samen met academische centra en andere epilepsiecentra, in Nederland en in de rest van de wereld. We vertellen je graag meer over onze organisatie, de kwaliteit van onze zorg en onze toekomstplannen en ambities.

Lees verder

Betere en efficiëntere scholing

Wat zou het mooi zijn als we al onze expertise over epilepsie op een toegankelijke en aansprekende manier kunnen delen met andere zorgprofessionals. Vanuit die gedachte is Leerhuis Epilepsie opgericht. Zowel Kempenhaeghe als SEIN boden al externe scholing over epilepsie aan, maar vaak deden medewerkers dit ‘erbij’ zonder duidelijke of vaste afspraken over vorm of inhoud. En dus ontstond het idee om de krachten van dé twee expertisecentra in epilepsie te bundelen voor betere en efficiëntere scholing van verpleegkundigen en woon- en activiteitenbegeleiders in instellingen in Nederland. Jaarlijks worden honderden professionals in de zorg voor verstandelijk gehandicapten klassikaal geschoold over epilepsie door trainers uit de praktijk. Leerhuis Epilepsie heeft nu twintig trainers aan zich verbonden. Hieronder stelt het team van Leerhuis Epilepsie zich aan je voor.

Team Leerhuis Epilepsie

Céline van Aalst

Coördinator Leerhuis Epilepsie

Met veel enthousiasme zet ik mijn kwaliteiten in, om in de mooie rol van Coördinator Leerhuis Epilepsie te stappen. Samen met het team en alle betrokkenen ga ik er graag een succes van maken om het Leerhuis verder uit te bouwen en te blijven ontwikkelen.”

Nathalie van Berkel

Laborant klinische neurofysiologie en trainer Leerhuis Epilepsie

“In mijn dagelijkse werk zie ik veel epilepsie, mede door middel van het EEG, waardoor ik op dit gebied veel kennis in huis heb. Het zou zonde zijn om die kennis niet te delen met mensen die hier in het werkveld (dagelijks) mee te maken hebben.”

Silvia Boerkamp

Trainer Leerhuis Epilepsie

 

Laila Bouterse

Verpleegkundige EMU bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie

“Het is belangrijk dat wij, als Leerhuis Epilepsie, onze kennis over epilepsie verspreiden. Als trainer van Leerhuis Epilepsie vind ik het waardevol om anderen te leren wat epilepsie is, hoe de epilepsie zich kan uiten en hoe je hierop kunt handelen. Dit zal bijdragen aan een betere zorg voor mensen met epilepsie.”

Jolanda Boots

Coach specialisatie Autisme bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie

“Als trainer voor Leerhuis Epilepsie kom ik in contact met medewerkers van diverse instellingen waardoor elke workshop een unieke ervaring is. Door het karakter van de workshop merk ik dat mensen erg gemotiveerd teruggaan naar hun praktijksituaties om dat wat zij hebben geleerd toe te passen.”

Florien Kelder

Femke Kortekaas

Verpleegkundige bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie

“Epilepsie en omgaan met de aanvallen zo gewoon als mogelijk laten zijn. Dit door meer achtergrondinformatie te geven en het delen van ervaringen. Samen met de deelnemers actief met de lesstof bezig zijn en vooral ook ruimte hebben voor hun vragen.”

Nadia van Leusen

Begeleider KNF, SEIN, lid adviesraad BeVer, trainer Leerhuis Epilepsie

“Ik vind het waardevol om mijn kennis en ervaring te delen met andere zorgprofessionals zodat de kwaliteit van zorg voor mensen met epilepsie verbetert. Het geeft me energie om praktijk- en theorie met elkaar te verbinden, zodat mensen met een gevulde rugzak weer naar hun eigen werkomgeving kunnen!

Anita van de Manakker, trainer Leerhuis Epilepsie

Anita van de Manakker

Videotrainer bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie

janny niessen - communicatie adviseur leerhuis epilepsie

Janny Niessen

Communicatie adviseur Leerhuis Epilepsie

“Werken voor Leerhuis Epilepsie zorgt ervoor dat je een mooie boodschap kunt verspreiden. Begeleiders zekerheid geven in hun omgang met mensen met epilepsie en voor degene met epilepsie de zekerheid dat hij/zij goed opgevangen wordt als er zich een aanval voordoet.”

Mandy Saes, trainer Leerhuis Epilepsie

Marianne Roest - Vermeer

Begeleider langverblijf SEIN specialisatie sensorische informatieverwerking, trainer methodisch werken bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie

“Ik heb de afgelopen 20 jaar bij SEIN gewerkt in verschillende functies. Als ik training geef kan ik mijn kennis en praktijkervaringen delen met de deelnemers. Ik hou van interactieve lessen en vind het leuk om een groep actief mee te laten doen en denken.”

Mandy Saes, trainer Leerhuis Epilepsie

Hester Warnders

Mandy Saes, trainer Leerhuis Epilepsie

Sharon Vloedgraven

Patrick Agterberg

Verpleegkundige bij SEIN en trainer Leerhuis Epilepsie

“Hoe mooi is het om collega’s in andere werkvelden kennis over te dragen over een aandoening waar helaas vaak te weinig over bekend is.”

Inge Brands - Botteram

Videotrainer, Coördinerend activiteitenbegeleider bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie

“Fijn om andere professionals achtergrondinformatie, inzichten en handvaten te geven waar ze in de praktijk mee vooruit kunnen. De koppeling naar de werkvloer maken, vragen beantwoorden en ze wat zekerder maken in hun werkveld met betrekking tot epilepsie.”

Wendy Brugman

Secretaresse Leerhuis Epilepsie

Petra Grote Ganseij

Scholingscoördinator bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie

Ik geef al jaren met veel plezier scholing over epilepsie. Het delen van mijn kennis en ervaring met de groep geeft mij veel energie. Daarnaast vind ik het net zo belangrijk dat de deelnemers de ruimte krijgen voor hun eigen inbreng en ervaringen. Hierdoor leren ze van en met elkaar. De scholingen van Leerhuis Epilepsie dragen naar mijn idee echt bij aan de kwaliteit van zorg.

Sandra Hanse van Lierop - secretaresse Leerhuis Epilepsie

Sandra van Lierop

Secretaresse Leerhuis Epilepsie

“Het is een mooie en professionele organisatie om voor te werken. Het is prettig om mijn jarenlange werkervaring en kennis in te kunnen zetten en daarmee bij te dragen aan een succesvol Leerhuis Epilepsie! We werken met een zeer enthousiast team en vele (vaste) klanten. Het is iedere keer weer een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat er een geslaagde scholing georganiseerd wordt! Uiteraard houden we ons ook bezig met nieuwe ontwikkelingen om ons scholingsaanbod verder te optimaliseren!”

Elle Hurkmans

Begeleider wonen, autismedeskundige bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie

“Als trainer voor Leerhuis Epilepsie vind ik het een grote uitdaging om deelnemers zelf te laten beleven hoe het is om epilepsie en autisme te hebben. Ik vind het leuk om op een interactieve manier aan de slag te gaan en samen literatuur en eigen praktijkervaringen aan elkaar te verbinden.”

Marian Majoie, stuurgroep Leerhuis Epilepsie

Marian Majoie

Neuroloog, hoogleraar epilepsie aan de Universiteit Maastricht

Marian Majoie, stuurgroep Leerhuis Epilepsie

Jos Mulder

Clinical Neurophysiology afdeling KNF SEIN, Trainer Leerhuis Epilepsie

Karin Neefs - trainer leerhuis epilepsie

Karin Neefs

Verpleegkundig coördinator bij Kempenhaeghe en trainer Leerhuis Epilepsie

“Mijn kennis met betrekking tot epilepsie overbrengen op een interactieve manier geeft mij energie en voldoening. Na de scholing zie ik de cursisten vol energie en nieuwe ideeën de les verlaten.”

Stephanie Peters, Trainer Leerhuis Epilepsie

Stephanie Peters

Verpleegkundig Specialist volwassenen en kinderen bij SEIN, trainer Leerhuis Epilepsie

“Ik vind het als trainer leuk om samen met elkaar onze kennis en expertise op het gebied van epilepsie te vergroten. En vooral te kijken naar de mogelijkheden die iemand met epilepsie heeft in plaats van te kijken naar alle beperkingen die de epilepsie met zich meebrengt.”

Mandy Saes, trainer Leerhuis Epilepsie

Mandy Saes

Autismespecialist (MSEN), begeleider complex gedrag bij Kempenhaeghe, trainer Leerhuis Epilepsie

Als autismespecialist richt ik me binnen Kempenhaeghe op het gebied epilepsie en autisme. Dit is een complex samenspel en het vraagt maatwerk. Naast de interne betrokkenheid bij casuïstiek en het begeleiden van onderzoek, geef ik ook scholingen. Persoonlijk sluit ik graag aan bij de reeds aanwezige kennis en vragen. Tevens maak ik graag een praktische vertaalslag. In mijn rol als trainer voor leerhuis epilepsie kan ik dit alles goed combineren. Naast de inhoudelijke kennis die we overdragen maken we tijdens de workshop ook gebruik van ervaringsoefeningen. Ik word blij van deze combinatie omdat begeleiders zich tijdens de workshop, op een leuke manier, bewust worden van het complexe samenspel en reflecteren op het eigen handelen. Hieraan bijdragen binnen mijn kennisgebied én op een leuke manier,.. dat is toch een feestje?”