Tips om een spreekuur optimaal te benutten
Onze specialist Ingeborg Zweers, weet hoe begeleiders, ouders soms bij een spreekuur tegen vragen aanlopen. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid naar een spreekuur gaat heeft zij een aantal tips op een rij gezet. “Het is belangrijk om jezelf, indien mogelijk, ook samen met je cliënt of zijn/haar ouders voor te bereiden. Belangrijk hierbij is om te weten hoe de cliënt zelf vindt dat het gaat en of hij/zij nog vragen heeft. Indien de ouders/voogd meegaat is het belangrijk om datgene wat je al voorbereid hebt ook al met hen te delen. Soms weet jij als begeleider namelijk beter hoe het aanvalspatroon verloopt dan de ouders/voogd,” legt Ingeborg uit.
Voorafgaand aan het spreekuur
Voorafgaand aan het spreekuur is het van belang dat je alvast wat gegevens verzameld. Dit zorgt ervoor dat jij je zekerder voelt tijdens het gesprek en het geeft jouw cliënt ook vertrouwen. Daarnaast weet je zo zeker dat je alle informatie paraat hebt. In onderstaande lijst heeft Ingeborg een aantal tips voor je opgesteld die je voorafgaand aan het spreekuur kunt voorbereiden en/of verzamelen.

Tips voorafgaand
- Aanvalskalender uitprinten en meenemen. Controleer of het aanvalspatroon veranderd is. Bedenk je vooraf waardoor dit mogelijk veranderd is (spanning, medicatie op- of afbouw, ziekteperiode, enz).
- Probeer bij het noteren van aanvallen onderscheid te maken in het type aanvallen (TC, T, FV, A, enz). Wanneer hier onvoldoende kennis over is dan is het belangrijk om hier extra voorlichting over te krijgen. Geef dit ook aan bij je teamleider.
- Neem aanvalsbeschrijvingen mee. Indien mogelijk met beeldopnames.
- Medicatie-overzicht uitprinten en meenemen. Controleer ook even of er nog nieuwe recepten geschreven moeten worden door de neuroloog.
- Is er een coupeerbeleid aanwezig? Print deze dan uit en neem deze mee. Controleer meteen even of deze nog voldoet en of de coupeermedicatie voldoende werkt. Wat ook fijn is om te weten, is hoe vaak er wordt gecoupeerd. Weet iedereen wat hij/ zij moet doen bij een aanval?
- Bijwerkingen: inventariseer of je cliënt bijwerkingen ervaart van de medicatie. Wanneer je niet precies weet welke bijwerkingen je bij een bepaald middel kan verwachten, dan is het goed om dit aan te geven bij de neuroloog of verpleegkundig specialist. Zij kunnen je hierover informeren.
- Bijzonderheden: zijn er vanaf het voorgaande consult bijzonderheden geweest voor je cliënt. Ziekenhuisopnames? Spannende gebeurtenissen welke mogelijk van invloed zijn op zijn aanvalsbeeld?
Tijdens het spreekuur
Tijdens het consult is het belangrijk dat je je volledige aandacht hierbij hebt. Op het moment dat je goed voorbereid en met volle aandacht er bent, is dit ook fijn voor de cliënt (en jezelf).
- Indien het mogelijk is, is het prettig wanneer er een bekende begeleiding meegaat naar het consult. Voor de neuroloog of de verpleegkundig specialist is dat vaak de PB’er en dan het liefste elke keer dezelfde persoon.
- Maak aantekeningen tijdens het gesprek. Zo kan je bij terugkomst op de woning alles even rustig teruglezen en duidelijk rapporteren voor je collega’s.
- Geef het aan wanneer de neuroloog te snel of te ingewikkeld voor je cliënt of voor jou spreekt!

Na het consult
Achteraf is het belangrijk dat de nieuwe informatie goed geborcht wordt en overgedragen wordt aan je collega’s en de naasten van de cliënt. Tips hierbij zijn:
- Noteer waar op gelet moet worden, zoals aanvalstoename / afname na medicatiewijziging en eventuele bijwerkingen.
- Benoem ook waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt, zodat je collega’s ook begrijpen waarom iets veranderd is (ook handig voor de toekomst als je het allemaal niet meer precies weet).
- Bij veranderingen in medicatie: zorg dat de medicatieverandering in de baxter verwerkt wordt indien deze gebruikt wordt. Controleer ook of dit daadwerkelijk is gebeurd.
- Wanneer er bloed geprikt moet worden: (spiegelbepaling uitleggen). Let goed op wanneer dit gedaan moet worden.
- Noteer ook op welke manier de uitslag opgevolgd wordt.
Continu kennis delen
Leerhuis Epilepsie is ontwikkeld met een doel: de beste zorg voor mensen met epilepsie. Dat bereiken we als betrokken medewerkers in hun kracht staan. Daar is zelfvertrouwen voor nodig en daar proberen we bij te helpen. Het is belangrijk dat ze weten wat ze voor, tijdens en na een aanval moeten doen. Als zorgprofessionals steeds meer te weten komen over epilepsie, wordt de wereld voor iemand met epilepsie weer een stukje groter.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij onze specialist Ingeborg Zweers. Zij is al 10 jaar werkzaam bij SEIN en heeft ervaring opgedaan in verschillende functies. Ze is begonnen als verpleegkundige op de afdeling lang verblijf, later is ze verder gegaan als teamcoördinator en momenteel is ze in opleiding tot verpleegkundig specialist.
Haar ervaring met cliënten met epilepsie komt vanuit twee kanten. Aan de ene kant de verpleegkundige van de afdeling die meegaat naar consulten bij de specialist en ze heeft ervaring aan de andere kant van de tafel waar cliënten met hun begeleiders bij haar op consult komen.
Scholingen Leerhuis Epilepsie
Leerhuis Epilepsie biedt zowel basisscholingen, verdiepende scholingen alswel online scholingen:
- Basisscholing epilepsie op locatie
- Vervolgscholing epilepsie
- E-learning basis epilepsie
- Verdiepende scholing omgaan met PNEA
- Verdiepende scholing Aanvalsobservatie en noodmedicatie
- Workshop Autisme en Epilepsie
- E-learning Epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking
- E-learning risico-afweging epilepsie
