Picto voor epileptische aanval

Picto om een epileptische aanval in het dagschema toe te voegen

Het is meestal onduidelijk wanneer iemand met epilepsie een epileptische aanval krijgt. Ook de impact van de aanval kan verschillen. De ene keer valt het mee en de andere keer heeft het een grote impact, bijvoorbeeld op de prikkelverwerking. Het kan dan nodig zijn  aanpassingen te doen in de rest van het dagprogramma. Omdat je niet weet wanneer een aanval komt en wat de impact zal zijn, vraagt dit enige flexibiliteit van de persoon zelf en diens omgeving.

Door de onvoorspelbaarheid kan je hier dus niet van te voren rekening mee houden in het dagprogramma. Maar je kan wel inzichtelijk maken dat de kans bestaat dat er een aanval komt. Als dat het geval is, bekijk je samen welke gevolgen er zijn voor het verloop van de dag.

Het Expertiseteam Epilepsie en Autisme ontwikkelde deze picto om deze plotselinge verandering in het dagprogramma visueel te ondersteunen.

Hiermee kan je laten zien dat er een kans bestaat dat iemand met epilepsie een aanval krijgt. Wanneer dit is gebeurd, kun je dit verduidelijken door de picto in het dagprogramma op te nemen. Daarna kan je samen weer herpakken; afhankelijk van de impact komen activiteiten mogelijk te vervallen of worden ze vervangen door andere activiteiten.  

* Het niveau van communiceren van de persoon met autisme is verschillend. Picto’s zijn niet voor iedereen geschikt. Pas je vorm van ondersteunde communicatie hier op aan.

Mandy Saes, trainer Leerhuis Epilepsie
Elle Hurkmans - trainer Leerhuis Epilepsie

Mandy Saes en Elle Hurkmans maken samen deel uit van het expertisenteam Epilepsie en Autisme. Als trainers zijn zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze trainingen en eventuele tools die cliënten met epilepsie weer verder helpen.

Lees ook..

Als begeleider omgaan met de risico’s van epilepsie

Als begeleider omgaan met de risico's van epilepsie: wanneer doe je het goed? Als begeleider van mensen met epilepsie wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorg verlenen. De cliënt beschermen en veiligheid bieden. Zonder risico’s en gevaren. Maar tegelijkertijd wil je...

De ervaringen van Maeykehiem met Leerhuis Epilepsie

"Je hebt echt een expert, de trainer, die heel veel ervaring heeft met epilepsie, begeleiding en zorg."  Maeykehiem is een zorginstelling in Friesland en biedt wonen, dagbesteding, begeleiding en gespecialiseerde zorg aan cliënten met intensieve zorgvragen. Deze zorg...

Webinar Aanvalsdetectie

29 november | 19.30 - 20.30 uur Webinar Aanvalsdetectie Leerhuis Epilepsie, initiatief van Kempenhaeghe en SEIN, heeft als doel om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Door kennis te delen met andere zorgprofessionals willen we ervoor zorgen...

Kennismaken met Céline van Aalst

Ze voelt zich er als een vis in het water. Céline van Aalst is sinds januari coördinator Leerhuis Epilepsie. “Mijn wens was om meer diepgang te vinden in mijn werk. Bij Leerhuis Epilepsie kan ik mijn kennis en mijn commerciële- en leiderschapsvaardigheden goed...

Heb je een vraag?

040 – 227 96 17