Picto om een epileptische aanval in het dagschema toe te voegen
Het is meestal onduidelijk wanneer iemand met epilepsie een epileptische aanval krijgt. Ook de impact van de aanval kan verschillen. De ene keer valt het mee en de andere keer heeft het een grote impact, bijvoorbeeld op de prikkelverwerking. Het kan dan nodig zijn aanpassingen te doen in de rest van het dagprogramma. Omdat je niet weet wanneer een aanval komt en wat de impact zal zijn, vraagt dit enige flexibiliteit van de persoon zelf en diens omgeving.
Door de onvoorspelbaarheid kan je hier dus niet van te voren rekening mee houden in het dagprogramma. Maar je kan wel inzichtelijk maken dat de kans bestaat dat er een aanval komt. Als dat het geval is, bekijk je samen welke gevolgen er zijn voor het verloop van de dag.
Het Expertiseteam Epilepsie en Autisme ontwikkelde deze picto om deze plotselinge verandering in het dagprogramma visueel te ondersteunen.
Hiermee kan je laten zien dat er een kans bestaat dat iemand met epilepsie een aanval krijgt. Wanneer dit is gebeurd, kun je dit verduidelijken door de picto in het dagprogramma op te nemen. Daarna kan je samen weer herpakken; afhankelijk van de impact komen activiteiten mogelijk te vervallen of worden ze vervangen door andere activiteiten.
* Het niveau van communiceren van de persoon met autisme is verschillend. Picto’s zijn niet voor iedereen geschikt. Pas je vorm van ondersteunde communicatie hier op aan.



Mandy Saes en Elle Hurkmans maken samen deel uit van het expertisenteam Epilepsie en Autisme. Als trainers zijn zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze trainingen en eventuele tools die cliënten met epilepsie weer verder helpen.
Scholingen Leerhuis Epilepsie
Leerhuis Epilepsie biedt zowel basisscholingen, verdiepende scholingen als online scholingen:
- Basisscholing epilepsie op locatie
- Vervolgscholing epilepsie
- E-learning basis epilepsie
- Verdiepende scholing omgaan met PNEA
- Verdiepende scholing Aanvalsobservatie en noodmedicatie
- Workshop Autisme en Epilepsie
- E-learning Epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking
- E-learning risico-afweging epilepsie
