Scholing Epilepsie & Autisme

"Hoe voelt het als je naast een verstandelijke beperking ook autisme en epilepsie hebt? En wat betekent dat voor jouw aanpak als professional in de begeleiding en zorg voor deze cliënten?"

Tijdens de Scholing Epilepsie & Autisme leren professionals in de verstandelijke gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie hebt van een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. De deelnemers ervaren aan den lijve hoe het voelt als je overvraagd wordt en niet weet hoe je iets moet doen. Hoe het als cliënt is om opgeschrikt te worden door een epileptische aanval bij jezelf of een ander. En wat nu als je afgeleid wordt door allerlei prikkels om je heen. En dat allemaal tegelijk!

1: Digitale module
Voorafgaand aan de scholing wordt een digitale module beschikbaar gesteld aan deelnemers van de scholing waarin op een afwisselende manier informatie wordt gegeven over epilepsie. Deze module dient ter voorbereiding op de Scholing Epilepsie & Autisme en zorgt voor voldoende voorkennis over epilepsie (naast de basisscholing), zodat de focus tijdens de workshop ligt op de beleving van het complexe samenspel tussen een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme.

2: Scholing
In een dagdeel (2,5 uur) wordt de scholing door een ervaren trainer gegeven aan een groep van maximaal 12 personen. Deelnemers leren tijdens deze epilepsiescholing op een interactieve manier hoe het complexe samenspel tussen het hebben van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme nu is. De deelnemers krijgen inzicht in wat de impact van epilepsie kan zijn op het dagelijks leven van een cliënt (met autisme). Ook gaan we in op hoe je nu het beste een cliënt (met autisme) kunt benaderen na een epileptische aanval.

Na afloop van de scholing ontvang je een certificaat.

Duur
2,5 uur
Duur digitale module
ca. 30 min

Duur zelfstudie
Geen

Benodigd niveau

Basisscholing epilepsie

Scholingsvorm
Klassikaal en online
Groepsgrootte
min. 6 max. 15
Brochure aanvragen

Kennisartikelen

E-learning Epilepsie & Autisme live!

“Wat betekent het nu als jouw vertrouwde dagprogramma ineens in de war wordt gegooid door een epileptische aanval?”  "Hoe voelt het als je naast een verstandelijke beperking ook autisme en epilepsie hebt? En wat betekent dat voor jouw aanpak als professional in de...

Picto voor epileptische aanval

Picto om een epileptische aanval in het dagschema toe te voegen Het is meestal onduidelijk wanneer iemand met epilepsie een epileptische aanval krijgt. Ook de impact van de aanval kan verschillen. De ene keer valt het mee en de andere keer heeft het een grote impact,...

Artikelenreeks ‘Beleef het onbegrijpelijke’

Heb jij te maken met de zorg voor cliënten met epilepsie en autisme? Dan herken je vast het complexe samenspel tussen deze twee. Bijvoorbeeld als het gaat om communicatie. Als je epilepsie hebt, wordt je waarneming regelmatig verstoord door epileptische activiteit in...

Communicatie, autisme en epilepsie

Als de wereld om je heen communiceert, maar jij dit even niet meekrijgt... Communiceren; we doen het de hele dag. Bewust, onbewust, verbaal en non-verbaal. We zenden, ontvangen en reageren. Soms is het lastig om elkaar goed te begrijpen. Echt verstaan en begrijpen wat...

Flexibiliteit, autisme en epilepsie

Onduidelijkheid als je juist duidelijkheid nodig hebt... Stel: je hebt autisme en hierdoor behoefte aan duidelijkheid. Maar juist door je autisme ontstaan er situaties die onduidelijk zijn. Onverwachte bijwerkingen van medicatie, iemand op de woongroep die ontzettend...

Heb je vragen over deze scholing?

040 – 227 96 17

Interactieve scholing

Leerhuis Epilepsie kent verschillende didactische werkvormen, zoals klassikaal leren, e-learning, of een combinatie daarvan. Al onze scholingen hebben een interactief karakter; deelnemers gaan zelf aan de slag en worden uitgedaagd om eigen ervaringen te delen. Ons lesmateriaal wordt zorgvuldig ontwikkeld en getoetst door medisch specialisten en onderwijskundigen, in samenwerking met professionals in de gespecialiseerde woonzorg.

Wat zijn de leerdoelen van de Scholing Epilepsie en Autisme?

Tijdens de Scholing Epilepsie & Autisme leren professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie van Autisme en Epilepsie hebt.

De deelnemers ervaren hoe het is;
– als je niet weet hoe je iets moet doen;
– wordt opgeschrikt door een aanval;
– en afgeleid wordt door alle prikkels om je heen.

En dat allemaal tegelijk. Ze gaan met handvatten de deur uit om de cliënten op een passende manier te kunnen ondersteunen en begeleiden.

Hoofddoel
De cursist is en voelt zich meer bekwaam in de begeleiding van mensen met zowel een verstandelijke beperking, autisme als epilepsie, doordat hij/zij;

– zich bewust is van het complexe samenspel in de driehoek van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme;
– basiskennis over epilepsie heeft;
– basiskennis over de kenmerken van autisme heeft;
– weet wat de impact van epilepsie kan zijn op het dagelijks functioneren van een cliënt die ook autisme heeft;
– handvatten heeft in de benadering van een cliënt met autisme die een epileptische aanval heeft gehad.

Hoe werkt een scholingsaanvraag?

Vooraf aan de scholing nemen we contact op om jullie wensen en behoeften te inventariseren. Op basis daarvan bieden we onze scholing zoveel mogelijk op maat aan. Er is op aanvraag een leerdoelenkaart beschikbaar van iedere scholing, waarop te lezen is welke leerdoelen medewerkers met onze scholingen / workshops kunnen bereiken.

Kun je alleen het online gedeelte afnemen?

We hebben trainingen die alleen online zijn af te nemen, dat geldt (nog) niet voor de e-learning die hoort bij deze Scholing over epilepsie en autisme. Kijk voor de andere e-learnings bij online leren.

Kosten van de scholing

De kosten van deze scholing zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem hiervoor contact met ons op. Alle prijzen zijn incl. studiemateriaal.

Ontvang je een certificaat?

Na elke scholing, klassikaal of bij de e-learnings ontvang je een certificaat.

Meer informatie aanvragen