Scholing omgaan met PNEA

Leerhuis Epilepsie ondersteuning clienten
‘Heeft een cliënt een epileptische aanval, of is het toch wat anders?’ Cliënten kunnen aanvallen hebben die sterk op epileptische aanvallen lijken, maar dat niet zijn. Zogenaamde psychogene niet-epileptische aanvallen: PNEA. Het is belangrijk om het verschil te herkennen.

PNEA laten geen elektrische ontladingen in de hersenen zien. Ook is er geen sprake van andere storingen in het lichaam, zoals bij flauwvallen of bij hartritmestoornissen. Toch kunnen de aanvallen er precies zo uitzien als epileptische aanvallen. Het is belangrijk dat medewerkers in de verstandelijke gehandicaptenzorg zich bewust zijn van het feit dat PNEA bestaan en in welk opzicht ze kunnen verschillen van epileptische aanvallen.

In de scholing ‘Omgaan met PNEA’ leren we deelnemers waaraan je PNEA (in sommige gevallen) kunt herkennen en wat er belangrijk is in de omgang met PNEA. Maar vooral ook creëren we bewustzijn dat het soms heel moeilijk is om onderscheid te maken tussen een epileptische aanval en PNEA. We proberen deelnemers vertrouwen te geven in hun handelen bij cliënten met epilepsie en/of PNEA.

Interactieve scholing

De scholing ‘Omgaan met PNEA’ kent een interactief karakter. Onze ervaren trainer deelt informatie over epilepsie en PNEA, maar gaat vooral ook het gesprek aan met de deelnemers. Dit gebeurt aan de hand van videobeelden van praktijksituaties. Hoe handel je in deze gevallen? Wat doe je als je twijfelt? Hoe bied je vertrouwen en veiligheid aan cliënten met PNEA?

Deze scholing is ontwikkeld voor medewerkers die de (gecombineerde) basisscholing epilepsie hebben afgerond. Voor hen bieden wij graag onze ontwikkelde verdiepende scholingen aan. De verdiepende scholing biedt herhaling én verdieping door middel van een e-learning over risicoafweging in combinatie met een klassikale scholing. Opgedane kennis over epilepsie wordt opgefrist, waarna over een aantal aan epilepsie gerelateerde onderwerpen de diepgang wordt opgezocht.

Voor wie:
MBO en HBO zorgprofessionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Duur
2 uur
Duur digitale module

Duur zelfstudie
Geen

Vooropleidingseisen

Basisscholing epilepsie

Scholingsvorm
Klassikaal
Groepsgrootte
min. 6 max. 16
Brochure aanvragen

Kennisartikelen

De ervaringen van Maeykehiem met Leerhuis Epilepsie

"Je hebt echt een expert, de trainer, die heel veel ervaring heeft met epilepsie, begeleiding en zorg."  Maeykehiem is een zorginstelling in Friesland en biedt wonen, dagbesteding, begeleiding en gespecialiseerde zorg aan cliënten met intensieve zorgvragen. Deze zorg...

Webinar Aanvalsdetectie

29 november | 19.30 - 20.30 uur Webinar Aanvalsdetectie Leerhuis Epilepsie, initiatief van Kempenhaeghe en SEIN, heeft als doel om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Door kennis te delen met andere zorgprofessionals willen we ervoor zorgen...

Kennismaken met Céline van Aalst

Ze voelt zich er als een vis in het water. Céline van Aalst is sinds januari coördinator Leerhuis Epilepsie. “Mijn wens was om meer diepgang te vinden in mijn werk. Bij Leerhuis Epilepsie kan ik mijn kennis en mijn commerciële- en leiderschapsvaardigheden goed...

Leerhuis Epilepsie CRKBO-geregistreerd

Deze maand bestaat Leerhuis Epilepsie 5 jaar en in die jaren zijn er grote ontwikkelingen binnen de organisatie geweest, met als kers op de taart de CRKBO-registratie op 21 april 2023. In het CRKBO-register staan instellingen ingeschreven die voldoen aan de...

Even voorstellen!

Per 9 januari 2023 hebben we bij Leerhuis Epilepsie een nieuwe coördinator. We zijn blij om Céline van Aalst aan ons team toe te voegen! Céline zal samen met de trainers enthousiast aan de slag gaan om Leerhuis Epilepsie nog verder door te ontwikkelen als...

Heb je vragen over deze scholing?

040 – 227 96 17

Maatwerk

Mocht er gezocht worden naar een organisatiebreed scholingstraject op het gebied van epilepsie dan gaan we graag met je om tafel. We bespreken wat er nodig is en voor welke medewerkers er scholing gezocht wordt. Daarnaast zorgen we voor een eventuele Lti koppeling naar je eigen leermanagementsysteem (LMS). Dat betekent dat onze e-learnings zichtbaar worden voor de door jou geselecteerde medewerkers. Opstart en afronding worden automatisch geregistreerd. Jullie kunnen onbeperkt gebruik maken van ons materiaal en krijgen maandelijks een factuur van ons voor het aantal opgestarte e-learnings en trainingen.

Wat zijn de leerdoelen van de scholing omgaan met PNEA?

In deze scholing ligt de nadruk op het feit dat PNEA en epilepsie moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn en hoe je daar als professional mee om moet gaan. Onze praktijkervaren trainer maakt gebruik van beeldmateriaal, biedt eenvoudige tools en handvatten en gaat het gesprek aan met de medewerkers om ervaringen te delen. “Doet deze cliënt expres een aanval na? Kan ik met mijn aanpak het aantal PNEA terugdringen?”

Hoofddoel:
De medewerker is én voelt zich meer handelingsbekwaam in zijn of haar begeleiding van cliënten met Psychogene Niet Epileptische Aanvallen (PNEA) doordat hij/zij:

• Weet wat epilepsie is;
• Weet waaraan je een epileptische aanval kunt herkennen;
• Weet welke andere lichamelijke situaties er op aanvallen lijken;
• Weet wat een PNEA is;
• Weet dat PNEA en epilepsie moeilijk te onderscheiden is;
• Weet wat er belangrijk is in de omgang met PNEA.

Hoe werkt een scholingsaanvraag?

Vooraf aan de scholing nemen we contact op om jullie wensen en behoeften te inventariseren. Op basis daarvan bieden we onze scholing zoveel mogelijk op maat aan. Er is op aanvraag een leerdoelenkaart beschikbaar van iedere scholing, waarop te lezen is welke leerdoelen medewerkers met onze scholingen / workshops kunnen bereiken.

Kun je alleen het online gedeelte afnemen?

We hebben trainingen die alleen online zijn af te nemen. Kijk hiervoor bij online leren.

Wat zijn de kosten van de scholing?

De kosten van deze scholing zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem hiervoor contact met ons op. Alle prijzen zijn incl. studiemateriaal.

Meer informatie aanvragen