Workshop Epilepsie & Autisme

"Hoe voelt het als je naast een verstandelijke beperking ook autisme en epilepsie hebt? En wat betekent dat voor jouw aanpak als professional in de begeleiding en zorg voor deze cliënten?"

In de workshop Autisme en Epilepsie ‘Beleef het onbegrijpelijke’ leren professionals in de verstandelijke gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie hebt van een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. De deelnemers ervaren aan den lijve hoe het voelt als je overvraagd wordt en niet weet hoe je iets moet doen. Hoe het als cliënt is om opgeschrikt te worden door een epileptische aanval bij jezelf of een ander. En wat nu als je afgeleid wordt door allerlei prikkels om je heen. En dat allemaal tegelijk!

1: Digitale module
Voorafgaand aan de workshop wordt een digitale module beschikbaar gesteld aan deelnemers van de scholing waarin op een afwisselende manier informatie wordt gegeven over epilepsie. Deze module dient ter voorbereiding op de workshop Autisme en Epilepsie ‘Beleef het onbegrijpelijke’ en zorgt voor voldoende voorkennis over epilepsie (naast de basisscholing), zodat de focus tijdens de workshop ligt op de beleving van het complexe samenspel tussen een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme.

2: Workshop
In een dagdeel (2,5 uur) wordt de workshop door een ervaren trainer gegeven aan een groep van maximaal 12 personen. Deelnemers leren tijdens deze workshop op een interactieve manier hoe het complexe samenspel tussen het hebben van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme nu is. De deelnemers krijgen inzicht in wat de impact van epilepsie kan zijn op het dagelijks leven van een cliënt (met autisme). Ook gaan we in op hoe je nu het beste een cliënt (met autisme) kunt benaderen na een epileptische aanval.

Duur
2,5 uur
Duur digitale module
ca. 30 min
Benodigd niveau

Basisscholing epilepsie

Scholingsvorm
Klassikaal en online
Groepsgrootte
min. 6 max. 12

Download brochure

Kennisartikelen

Even voorstellen!

Per 9 januari 2023 hebben we bij Leerhuis Epilepsie een nieuwe coördinator. We zijn blij om Céline van Aalst aan ons team toe te voegen! Céline zal samen met de trainers enthousiast aan de slag gaan om Leerhuis Epilepsie nog verder door te ontwikkelen als...

Stress en epilepsie

Provocerende factoren van stressVia de karakters van Pooh Beer is in het artikel over alertheidniveaus uitgelegd wat stress is en hoe dit anders kan zijn voor andere personen, maar er zijn ook factoren die stress kunnen beïnvloeden. De provocerende factoren. Op het...

Alertheidniveaus

Verschillende alertheidsniveausVeel mensen zijn zich er niet bewust van, maar iedereen heeft verschillende alertheidsniveaus die door de dag heen wisselen. Je bent alert op het moment dat je 'zo wakker bent' dat je de mogelijkheid hebt om te reageren op prikkels uit...

Optimaal het spreekuur benutten

Tips om een spreekuur optimaal te benuttenOnze specialist Ingeborg Zweers, weet hoe begeleiders, ouders soms bij een spreekuur tegen vragen aanlopen. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid naar een spreekuur gaat heeft zij een aantal tips op een rij gezet. "Het is...

Train de Trainer

"Samen leren en in gesprek over wat we als Leerhuis Epilepsie kunnen verbeteren en wat trainers hiervoor nodig hebben." We vinden het belangrijk dat trainers kansen krijgen om zich te ontwikkelen, voor zichzelf en voor Leerhuis Epilepsie. Zo kunnen ze met hun...

Heb je vragen over deze scholing?

040 – 227 96 17

Interactieve scholing

Leerhuis Epilepsie kent verschillende didactische werkvormen, zoals klassikaal leren, e-learning, of een combinatie daarvan. Al onze scholingen hebben een interactief karakter; deelnemers gaan zelf aan de slag en worden uitgedaagd om eigen ervaringen te delen. Ons lesmateriaal wordt zorgvuldig ontwikkeld en getoetst door medisch specialisten en onderwijskundigen, in samenwerking met professionals in de gespecialiseerde woonzorg.

Wat zijn de leerdoelen van de workshop Epilepsie en autisme?

In de workshop ‘Beleef het onbegrijpelijke’ leren professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie van Autisme en Epilepsie hebt.

De deelnemers ervaren hoe het is;
– als je niet weet hoe je iets moet doen;
– wordt opgeschrikt door een aanval;
– en afgeleid wordt door alle prikkels om je heen.

En dat allemaal tegelijk. Ze gaan met handvatten de deur uit om de cliënten op een passende manier te kunnen ondersteunen en begeleiden.

Hoofddoel
De cursist is en voelt zich meer bekwaam in de begeleiding van mensen met zowel een verstandelijke beperking, autisme als epilepsie, doordat hij/zij;

– zich bewust is van het complexe samenspel in de driehoek van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme;
– basiskennis over epilepsie heeft;
– basiskennis over de kenmerken van autisme heeft;
– weet wat de impact van epilepsie kan zijn op het dagelijks functioneren van een cliënt die ook autisme heeft;
– handvatten heeft in de benadering van een cliënt met autisme die een epileptische aanval heeft gehad.

Hoe werkt een scholingsaanvraag?

Vooraf aan de scholing nemen we contact op om jullie wensen en behoeften te inventariseren. Op basis daarvan bieden we onze scholing zoveel mogelijk op maat aan. Er is op aanvraag een leerdoelenkaart beschikbaar van iedere scholing, waarop te lezen is welke leerdoelen medewerkers met onze scholingen / workshops kunnen bereiken.

Kun je alleen het online gedeelte afnemen?

We hebben trainingen die alleen online zijn af te nemen, dat geldt (nog) niet voor de e-learning die hoort bij deze workshop over epilepsie en autisme. Kijk voor de andere e-learnings bij online leren.

Kosten van de workshop

De kosten van deze workshop zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer informatie aanvragen