Souplesse en creativiteit

Ondersteuning clienten - leerhuis epilepsie 32

‘Kennis delen om zorgprofessionals zeker hun werk te laten doen’

“Als je werkt met cliënten met epilepsie heb je vaak hele praktische vragen: mag mijn cliënt met gevaarlijke machines omgaan? Kan hij of zij alleen op pad? Moet mijn cliënt een helm dragen? Kan hij of zij mee naar uitjes? Logisch want als zorgprofessional willen we allemaal het beste voor onze cliënten. En we weten dat epilepsie invloed heeft op alle aspecten van hun leven: handelen, denken, doen, dagelijkse activiteiten, mobiliteit, kunnen communiceren. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat zorgprofessionals die werken met cliënten met epilepsie doorlopend kennis opdoen over epilepsie zodat ze weten wat de impact is op het dagelijks leven.”

In 2018 richtten we, samen met SEIN, het Leerhuis Epilepsie op met als doel onze uitgebreide kennis over epilepsie toegankelijk te maken voor iedereen in de zorg. Ik geloof er in dat door meer kennis zorgprofessionals zich zekerder voelen in hun handelen en ze uiteindelijk betere zorg kunnen bieden. Om hen te helpen bieden we trainingen aan die nauw aansluiten bij de praktijk.  

Verstandelijke beperking en epilepsie

De vragen van zorgprofessionals binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn vaak heel basaal. Hoe herken ik een epileptische aanval? Wanneer moet ik noodmedicatie toedoen? Welke impact heeft deze aanval? Cliënten hebben vaak naast een verstandelijke beperking, ook lichamelijke beperkingen en ongemakken, bijkomende ziektes, moeite met communicatie en/of epilepsie. Als begeleider kun je daarvan echt niet alles weten. Maar het is wel zo dat kennis je zekerder maakt in je handelen. En dat gun ik iedere zorgprofessional.

We bieden de scholing van Leerhuis Epilepsie zo veel mogelijk op maat aan en zo efficiënt mogelijk. Bij een training gaan we uit van de kennis die al aanwezig is. Voor ons is het daarom cruciaal vooraf al te weten wat de belangrijkste vragen zijn. Onze trainers geven antwoorden, maar vertalen het ook meteen door naar de praktijk. Zo wordt theorie meteen toepasbaar. Door deze concrete werkvormen blijft informatie veel beter hangen. We horen dan ook van deelnemers dat zij zich na de training al zekerder voelen over hun handelen bij een epileptische aanval.

Kennis delen

Voor ons als oprichters van Leerhuis Epilepsie is het belangrijk dat we onze kennis goed delen, dus gecoördineerd, gestructureerd en efficiënt. Daarbij is het belangrijk te weten dat we ons niet enkel richten op academische centra maar juist professionals willen trainen die heel dicht bij de cliënten staan. En die trainers zijn op hun beurt ook weer mensen die zelf op de vloer werken met cliënten. Zij weten dus waar vragen vandaan komen en kunnen die ook makkelijk vertalen. Omgaan met cliënten met epilepsie vraagt souplesse en creativiteit van zorgprofessionals. Met onze scholing tillen we dit naar een hoger niveau.

Prof. dr. Marian Majoie is neuroloog bij Kempenhaeghe. Ze is sinds de oprichting van Leerhuis Epilepsie betrokken en lid van de stuurgroep van Leerhuis Epilepsie.

Lees ook..

Als begeleider omgaan met de risico’s van epilepsie

Als begeleider omgaan met de risico's van epilepsie: wanneer doe je het goed? Als begeleider van mensen met epilepsie wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorg verlenen. De cliënt beschermen en veiligheid bieden. Zonder risico’s en gevaren. Maar tegelijkertijd wil je...

De ervaringen van Maeykehiem met Leerhuis Epilepsie

"Je hebt echt een expert, de trainer, die heel veel ervaring heeft met epilepsie, begeleiding en zorg."  Maeykehiem is een zorginstelling in Friesland en biedt wonen, dagbesteding, begeleiding en gespecialiseerde zorg aan cliënten met intensieve zorgvragen. Deze zorg...

Webinar Aanvalsdetectie

29 november | 19.30 - 20.30 uur Webinar Aanvalsdetectie Leerhuis Epilepsie, initiatief van Kempenhaeghe en SEIN, heeft als doel om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Door kennis te delen met andere zorgprofessionals willen we ervoor zorgen...

Kennismaken met Céline van Aalst

Ze voelt zich er als een vis in het water. Céline van Aalst is sinds januari coördinator Leerhuis Epilepsie. “Mijn wens was om meer diepgang te vinden in mijn werk. Bij Leerhuis Epilepsie kan ik mijn kennis en mijn commerciële- en leiderschapsvaardigheden goed...

Heb je een vraag?

040 – 227 96 17