“Leerhuis Epilepsie luistert echt naar wat wij op de werkvloer nodig hebben”
“Ik vraag onze zorgprofessionals wat ze nodig hebben als het gaat om inhoudelijke verdieping in hun dagelijks werk om de kwaliteit van zorg te verhogen”, vertelt Marian Spel, met collega’s verantwoordelijk voor leren en ontwikkelen bij zorginstelling Cordaan. “Zo kwam epilepsie ter sprake . Medewerkers gaven aan dat ze niet altijd wisten hoe te handelen bij cliënten met epilepsie. Ze voelden zich daar niet bekwaam genoeg in.”
Zodoende kwam Marian een paar jaar geleden in contact met SEIN. Zorgprofessionals van Cordaan kregen een basisscholing aangeboden. “Een mooi begin”, vertelt Marian. “Maar we wilden onze medewerkers iedere twee jaar een scholing rondom epilepsie aanbieden. En belangrijk: met niet steeds dezelfde inhoud. Ook vond ik dat de basisscholing vernieuwing kon gebruiken. Ik kwam hierover in contact met de opleidingscoördinator en staf- en kwaliteitsfunctionaris van SEIN, waar we eerste ideeën hebben uitgewisseld over het aanbod en behoeftes. SEIN wilde het scholingsaanbod verder professionaliseren. Ik heb aangeboden dat wij hier vanuit Cordaan graag over wilden meedenken.”
Samenspel
De beweging tot vernieuwing kwam op gang. Ondertussen werden contacten tussen SEIN en Kempenhaeghe geïntensiveerd en de twee expertisecentra besloten samen te gaan werken op het gebied van scholing; onder de naam Leerhuis Epilepsie. Met als doel: de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland verbeteren. “Ik sprak met de coördinator van Leerhuis Epilepsie – Aukje van den Oord – en gaf aan dat Cordaan graag betrokken werd bij het ontwikkelen en evalueren van de scholing. De basisscholing van Leerhuis Epilepsie werd in juni 2019 als een soort pilot getest bij Cordaan. We namen ook de keren erop steeds de tijd om met elkaar te evalueren en reflecteren en hierin de ervaringen van deelnemers mee te nemen. Het is mooi om te ervaren dat de trainers en betrokkenen van Leerhuis Epilepsie echt luisteren naar wat wij op de werkvloer nodig hebben.”
Gecombineerd scholingsaanbod
Inmiddels neemt Cordaan bijna wekelijks een scholing af van Leerhuis Epilepsie. “Vooral de gecombineerde scholing wordt door onze medewerkers heel goed ontvangen. Deze bestaat eerst uit een gedeelte e-learning, waarbij de deelnemers kennismaken met epilepsie. Je kunt hiervoor niet zakken of slagen, je moet ‘m simpelweg doorlopen. Het is bedoeld als voorbereiding op de klassikale scholing, waar de trainer verder op de inhoud ingaat. Door de e-learning ontstaat een duidelijk beeld over welke vragen er leven, welke kennis ontbreekt en de trainer kan hier vervolgens op inspelen.”
Vaste trainers
Vaak zijn het dezelfde twee trainers die de training bij Cordaan verzorgen; Patrick en Stephanie. Marian: “Het is fijn om vaste gezichten te hebben. Zij zijn inmiddels bekend met onze organisatie en luisteren goed naar de behoeftes en vragen van onze medewerkers. Patrick begint de scholing altijd met een bijzonder verhaal van een ervaringsdeskundige. Dit verhaal brengt je meteen naar de kern van waar het om gaat. Je kunt je letterlijk verplaatsen in de situatie die beschreven wordt. Dat is mooi en deze aanpak wordt door onze medewerkers goed beoordeeld in de evaluaties.”
Meer vertrouwen
“Het is een valkuil om te denken dat je na de scholing precies weet hoe je moet handelen als een cliënt epilepsie heeft”, aldus Marian. “Handelingsverlegenheid ontstaat ook na de scholing; omdat medewerkers niet altijd genoeg bekend zijn met protocollen of meer behoefte hebben aan ondersteuning. Wat we zien is dat medewerkers door de scholing vertrouwen krijgen dat ze een cliënt met epilepsie beter kunnen ondersteunen.”

Marian Spel is praktijkadviseur Leren & ontwikkelen bij Cordaan. Ze heeft een achtergrond als verpleegkundige en leidinggevende en heeft zich ingezet op het vlak van inhoudelijk ondersteuning in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Scholingen Leerhuis Epilepsie
Leerhuis Epilepsie biedt zowel basisscholingen, verdiepende scholingen als online scholingen:
